Teamcoaching

Als je elkaar durft aan te kijken, verandert er iets in het team

Teamcoaching helpt teams om beter samen te werken,  doordat het eens níét over de inhoud van het werk gaat. We richten ons op wat onderhuids speelt: onuitgesproken spanningen, misverstanden of gedragspatronen die het samenwerken lastig maken. Zulke gesprekken zijn geen luxe, maar een voorwaarde om verandering voor elkaar te krijgen.
Plan een gratis intakegesprek

Wat je niet zegt, doet er wél toe

In teamcoaching onderzoeken we wat er onderhuids speelt. Ik let op de de subtiele  signalen: spanningen, stiltes, hoe jullie op elkaar reageren en aannames die in de weg zitten. We maken ruimte voor het gesprek dat jullie normaal gesproken uit de weg gaan,  met ruimte voor ieders perspectief. Niet om te zoeken naar een schuldige, maar om elkaar beter te begrijpen. Soms komt er al beweging door iets kleins: vijf minuten met een collega in gesprek over wat je waardeert aan die persoon en wat die ander kan doen om jouw werk gemakkelijker te maken. Laagdrempelig, verhelderend en vaak verrassend effectief.

Voordelen van teamcoaching

  • Opgeklaarde misverstanden
  • Versterkte
    onderlinge relaties
  • Verhoogde 
    productiviteit
  • Betere probleem-oplossende
    vaardigheden

Van inzicht naar actie in drie stappen

Mijn werkwijze

Een team dat langs elkaar heen werkt. Stilte in vergaderingen en daarbuiten gemopper. Niemand weet precies wat er nou eigenlijk speelt, maar iedereen merkt dat het niet lekker loopt. In mijn aanpak maken we dat onzichtbare zichtbaar om duidelijk te krijgen wat ieder nodig heeft om goed te kunnen samenwerken. We oefenen met ander gedrag, zoals grenzen stellen, beter luisteren of zeggen wat je waardeert. Praktische stappen die behapbaar zijn en wél verschil maken.

  • De klachten

    Drama driehoek
    Wie vindt er iets van de gang van zaken? Wie probeert het met al z’n macht en kracht te beïnvloeden? Wie denkt dat het allemaal geen zin heeft? En wie vindt dat deze problemen niet over hem of haar gaan? We kijken naar ieders aandeel in de teamdynamiek en hoe jullie elkaar gevangen houden in de drama driehoek.
    Patronen doorbreken na de teamdag
  • Het gesprek

    Uit het drama, in de dialoog
    Niet alles hoeft gladgestreken te worden. Maar wél besproken. We maken ruimte om hardop te zeggen wat je anders voor je houdt. In een veilige setting oefenen we met luisteren zonder te verdedigen, reageren zonder te duiken of uit te halen. Zo leren jullie  stap voor stap uit de machtsstrijd te blijven. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel nodig.
  • Nieuwe gewoontes

    Winnaars driehoek
    Dit is pas het begin. De kunst is om ook op drukke werkdagen anders te blijven reageren. We oefenen met concrete situaties uit jullie werk, zodat nieuwe gewoontes haalbaar worden. Vanuit de winnaarsdriehoek leren jullie hoe je duidelijk kunt zijn over wat je nodig hebt, zonder de ander te beschuldigen of te pleasen. Zodat het niet bij goede voornemens blijft, maar jullie écht anders met elkaar omgaan.

De Niet-gelijk-een-teamdag-strippenkaart

3x sparren over jouw teamvraagstuk:
Drie losse online sessies van een uur
In te zetten wanneer het jou uitkomt
Geen verplicht traject, ik help je gewoon een paar stappen verder
Lees meer over de strippenkaart
Portretfoto van Monique Lueb, eigenaar en coach Daadkrachtige Taal

Mijn aanpak

In gesprek met de leidinggevende (en soms ook met andere teamleden) ontwikkel ik een programma op hoofdlijnen. Geen standaardaanpak, geen draaiboek dat overal past. Per interventie kijken we wat het heeft opgeleverd en wat nodig is voor de volgende stap. 
Ik zoek steeds opnieuw naar de ingang. En stel mezelf daarbij één vraag:
 “Hoe kan ik zeggen wat gezegd moet worden, op een manier die gehoord kan worden?”

Lees meer over Monique

Veelgestelde vragen over teamcoaching

Twijfel je of teamcoaching helpt in jullie situatie? 

Misschien staat je vraag hier al tussen.

Zo niet: ik denk graag even met je mee. Geen verkooppraat, gewoon even samen kijken wat wijs is.

Neem contact op
  • Wat is teamcoaching precies?

    Teamcoaching helpt teams om patronen in samenwerking te doorbreken. Het gaat niet over de inhoud van het werk, maar over hoe mensen met elkaar omgaan, communiceren en besluiten nemen. Ik help teams om het échte gesprek te voeren, ook als dat spannend is.

  • Wanneer is teamcoaching zinvol?

    Als het niet lekker loopt in de samenwerking. Denk aan onuitgesproken spanningen, eilandjes, terugkerende misverstanden of besluitvorming die stroef verloopt. Maar ook bijvoorbeeld in heel nieuw team waarin de teamleden elkaar nog nauwelijks kennen. Dan kan teamcoaching ervoor zorgen dat het onderlinge vertrouwen groeit en gezamenlijke doelen en kaders bepaald worden.  Teamcoaching is geen laatste redmiddel, maar juist een krachtige manier om op tijd bij te sturen.

  • Wat levert teamcoaching op?

    Meer openheid, onderling vertrouwen en duidelijkheid over ieders rol en bijdrage. Teams leren elkaar beter begrijpen én aanspreken, wat zorgt voor meer eigenaarschap en werkplezier. Geen quick fix, maar wel duurzame verandering.

  • Hoe ziet een teamcoachingstraject eruit?

    Ik werk nooit volgens een vast format. In overleg met de leidinggevende en eventueel het team bepaal ik de route. Soms zijn één of twee interventies voldoende, soms is het een traject van meerdere sessies. Tussendoor evalueren we steeds wat werkt en wat nodig is.

  • Wat is het verschil tussen teamcoaching en teamtraining?

    Teamcoaching gaat over wat er nú in het team speelt en sluit aan op de praktijk. Teamtraining is vaak gericht op het aanleren of versterken van vaardigheden. Bij teamcoaching ontstaat de leerervaring in het hier-en-nu, door te kijken naar wat zich laat zien.

    Bijvoorbeeld: De een houdt zich opvallend stil in gesprekken, terwijl een ander veel aan het woord is. Of er wordt instemmend geknikt, maar je voelt dat er iets anders onder zit. Misschien wordt er weinig écht uitgesproken, of juist op een manier die mensen afschrikt. Dat zijn signalen die we onderzoeken. Niet als analyse achteraf, maar terwijl het gebeurt.

  • Werkt teamcoaching ook als er conflicten zijn?

    Juist dan kan het waardevol zijn. Zolang er bereidheid is om het gesprek aan te gaan, kunnen we aan de slag. Soms moeten we eerst samen zorgen voor een setting waarin mensen zich vrij genoeg voelen om te zeggen wat ze echt denken.

  • Voor wat voor soort teams is dit geschikt?

    Voor managementteams, afdelingen of projectteams .waar energie verloren gaat aan gedoe, misverstanden of onduidelijkheid. Ook bij reorganisaties, nieuwe samenstellingen of vastlopende communicatie kan teamcoaching helpen.

Hoop je dat het vanzelf verandert of is het tijd voor actie?

kom in actie

Plan gerust een intakegesprek in. Dan kijken we samen waar jij nu staat en wat je nodig hebt om verder te komen.