Relatiecoaching: waarom?


Hoe verander ik mijn partner?
Hoe kunnen we de ruzies stoppen?
Hoe komen we erachter of we samen verder willen?
Hoe kunnen we gevoelige onderwerpen met elkaar bespreken?
Hoe kunnen we op een constructieve manier gedachten en emoties die ons dwars zitten bespreken?
Hoe laten we oud zeer achter ons?

Relatiecoaching geeft inzicht in de knoppen waaraan jij kunt draaien om het gedragspatroon tussen jullie te veranderen. Daarmee bevrijd je jezelf uit de slachtofferpositie en neem je verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in het gedoe, wat meestal een positief effect heeft op de situatie. Dit helpt zowel in een partnerrelaties, in werkrelaties en in de relatie met je buren of familie.

Relatiecoaching: mijn aanpak


Elke vraag is uniek en aan de hand van een gesprek met beide partners tegelijkertijd brengen we jullie thematiek in kaart. Daarna bekijken we steeds wat nodig is voor de volgende stap. Ik heb dus geen ‘one size fits all-aanpak’, ik ga steeds weer op zoek naar de ingang bij jullie beiden.

Relatiecoaching vaak bestaat uit de volgende 4 stappen:

Stap 1: De klacht: wat verwijt je de ander? Waarin heeft de ander je teleurgesteld?
Stap 2: De afdaling: Wat is ieders aandeel? Welke behoefte heb ik? En de ander? Hoe stap je uit de machtsstrijd? Hoe blijf je in dialoog terwijl je boos, bang of gekwetst bent?
Stap 3: De nieuwe werkelijkheid:  leren kijken naar de reactie die je krijgt, blijven luisteren als je partner uitbarst of dichtklapt
Stap 4: Transfer: het geleerde tot gewoonte maken.

 

 

 

 

Persoonlijk leiderschap is de basis

Of je nou een leidinggevende bent, of een professional met ambities: iedereen heeft een persoonlijke set van overtuigingen over hoe je het leven het best kunt leiden. Van die dingen die je al hebt geleerd in de gezinssituatie waarin je bent opgegroeid. Voor de een zal dit een traditioneel gezin zijn geweest, voor een ander was het een totaal andere situatie. Toen heb je bijvoorbeeld al geleerd om altijd als eerste het woord nemen, veel hooi op je vork te nemen, onzichtbaar te zijn, over andermans grenzen heen te gaan of juist je eigen grenzen te verwaarlozen. Met welk gedrag kreeg je aandacht? En wat was not done?

Drivers voor gedrag
Deze overtuigingen noemen we drivers. Drivers nemen we natuurlijk ook mee naar de werkvloer en hebben daar invloed op ons gedrag, zeker als we onder druk staan of met iets bezig zijn wat we echt belangrijk vinden. De vraag is alleen of die manier van reageren altijd de meest handige is en je er altijd mee bereikt wat je wilt.

Gedragsverandering
Ik help mensen inzicht te krijgen in hoe het komt dat ze doen hoe ze doen. En wat ervoor zorgt dat ze steeds weer in de puree terechtkomen. Met deze inzichten op zak wordt het gemakkelijker om te experimenteren met ander gedrag. Gedrag dat het effect heeft waar ze blij en ontspannen van worden.

Lees meer over mijn werkwijze

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Daadkrachtige taal verstuurt eens per 2 maanden een nieuwsbrief met inspirerende artikelen en uitdagende vragen. En natuurlijk ben je zo ook direct op de hoogte van de nieuwe workshops!

Vul je naam in.
Vul een geldig e-mailadres in.