Leiderschapsontwikkeling: waarom?

Bijna elke organisatie wil graag meer eigenaarschap en zelfsturing en vindt dat het leiderschap in teams op een andere manier vormgegeven moet worden dan voorheen. Thema’s waarmee ik me de afgelopen jaren veel mee heb bezig gehouden. De gedachte is soms dat er bijna geen leidinggevenden meer nodig zijn, dat mensen goed zelf na kunnen denken en dat daarom zelfsturende teams de oplossing zijn. Maar ook bij zelfsturende teams is het van het grootste belang dat er wél iemand is die de lijnen uitzet, kaders stelt, coacht en een voorbeeld is voor het gewenste gedrag.

Op een inspirerende en laagdrempelige manier een visie overbrengen, heldere resultaatafspraken maken, aanspreken, complimenteren en coachen zijn nog steeds de belangrijkste vaardigheden voor een leidinggevende.

Leiderschapsontwikkeling: mijn aanpak

In mijn werk is persoonlijk leiderschap de basis, dus ook in leiderschapsontwikkeling. Weten hoe je gebakken bent en wat je (impulsieve) voorkeuren in gedrag zijn. Zodat je jezelf op gezette momenten in je eigen nekvel kunt pakken om iets anders te doen dan jouw gewoonte. Omdat dat in die situatie een betere uitkomst oplevert. Met storytelling leer je hoe je je eigen ervaringen en verhalen kunt verbinden aan een veranderopgave binnen jouw organisatie, zodat je inspireert en motiveert. In welke context ben je de leider en van welk team ben je één van de leden? En hoe gaat dat jou af? We staan uitvoerig stil bij belangrijke gesprekstechnieken, bijvoorbeeld hoe je je neiging om aan te vallen of te duiken in lastige gesprekken kunt omzeilen.
Natuurlijk is er ook aandacht voor teamontwikkeling en de bijbehorende fases van groepsontwikkeling en de taak voor de leidinggevende per fase.

Persoonlijk leiderschap is de basis

Of je nou een leidinggevende bent, of een professional met ambities: iedereen heeft een persoonlijke set van overtuigingen over hoe je het leven het best kunt leiden. Van die dingen die je al hebt geleerd in de gezinssituatie waarin je bent opgegroeid. Voor de een zal dit een traditioneel gezin zijn geweest, voor een ander was het een totaal andere situatie. Toen heb je bijvoorbeeld al geleerd om altijd als eerste het woord nemen, veel hooi op je vork te nemen, onzichtbaar te zijn, over andermans grenzen heen te gaan of juist je eigen grenzen te verwaarlozen. Met welk gedrag kreeg je aandacht? En wat was not done?

Drivers voor gedrag
Deze overtuigingen noemen we drivers. Drivers nemen we natuurlijk ook mee naar de werkvloer en hebben daar invloed op ons gedrag, zeker als we onder druk staan of met iets bezig zijn wat we echt belangrijk vinden. De vraag is alleen of die manier van reageren altijd de meest handige is en je er altijd mee bereikt wat je wilt.

Gedragsverandering
Ik help mensen inzicht te krijgen in hoe het komt dat ze doen hoe ze doen. En wat ervoor zorgt dat ze steeds weer in de puree terechtkomen. Met deze inzichten op zak wordt het gemakkelijker om te experimenteren met ander gedrag. Gedrag dat het effect heeft waar ze blij en ontspannen van worden.

Lees meer over mijn werkwijze

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Daadkrachtige taal verstuurt eens per 2 maanden een nieuwsbrief met inspirerende artikelen en uitdagende vragen. En natuurlijk ben je zo ook direct op de hoogte van de nieuwe workshops!

Vul je naam in.
Vul een geldig e-mailadres in.