Intervisiebegeleiding: waarom?
Intervisie betekent voor mij: vooruitgang door stilstand en ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap. Intervisie is een collegiale vorm van leren en ontwikkelen die gebruik maakt van de referentiekaders en deskundigheid van collega’s. Met andere woorden: je mag de bril van je collega even lenen om je eigen uitdaging te bekijken.
In het intervisiegesprek brengt iemand een vraag, probleem of casus in. Doordat collega’s vragen stellen, komt de situatie in een ander daglicht en krijgt de vraagsteller nieuwe oplossingsrichtingen tot zijn beschikking. Zo kan hij het een keer anders aanpakken dan hoe hij het gewend is te doen.
Mijn ervaring is dat intervisie groei en beweging brengt en de onderlinge verbinding tussen collega’s, verstevigt.
Intervisiebegeleiding: mijn aanpak
Intervisie is een geweldig middel voor leren en ontwikkelen! Ik begeleid met veel enthousiasme intervisiegroepen in diverse organisaties en ben zelf ook al jaren lid van meerdere intervisiegroepen.
Bij intervisie is een heldere start met afspraken over eigenaarschap, veiligheid, vertrouwen, commitment en structuur een voorwaarde. Dit biedt een stevige grond om met elkaar te kunnen leren en experimenteren met een verschillende intervisiewerkvormen. Omdat we in een intervisiebijeenkomst terugschakelen in tempo om in een reflecterende stand te komen, hecht ik veel belang aan een duidelijke en creatieve check in. Tijd reserveren voor een kwalitatieve check out zorgt ervoor dat het geleerde geborgd wordt voordat iedereen weer in de waan van de dag stapt. Ik stuur in de bijeenkomsten aan op dubbellaags leren: de groepsleden leren zowel naar de inhoud van de casus als naar de stijl en werkwijze van de casusinbrenger te kijken.